Over het Festival

 

Bekijk

Programma

 

Bekijk

Break-out sessies

 

Bekijk

Aanmelden?

 

Klik hier

Bereikbaarheid & Contact

 

Bekijk

Festivalplein

Innovation, Gaming & AI Area

Bekijk

 

Over het festival

Op 11 september 2023 neemt het Topsector Logistiek Festival je mee in een interactief en inspirerend middagprogramma langs verschillende innovaties en ontwikkelingen in de logistieke sector.

Beleef de kracht van logistiek

De wereld verandert snel. Ook in de logistiek moeten we ons aanpassen en is de verduurzamingsopgave groot. Vragen als; zijn onze supply chains wel veerkrachtig genoeg, werken we voldoende samen voor het multimodale transport van de toekomst en hoe krijgen we de keten in beweging voor verduurzaming en innovatie, zijn aan de orde van de dag. Antwoorden zijn niet altijd eenvoudig of snel te geven.

 

 

Op 11 september 2023 organiseren Topsector Logistiek en TKI Dinalog het Topsector Logistiek Festival in het Feyenoord Stadion in Rotterdam. Tijdens dit festival biedt de Topsector Logistiek nieuwe inzichten, innovatieve oplossingen, bruikbare tools en mogelijke antwoorden. Daarbij staan de thema’s energietransitie, veerkracht en voorspelbaarheid, mens, maatschappij en logistiek, steden en ruimte, digitalisering en circulaire logistiek centraal.

Het festival is dé plek voor bijzondere interacties, ervaringen uit te wisselen en om kennis op te doen waar je de volgende dag direct mee aan de slag kunt in je bedrijf. Het Topsector Logistiek Festival neemt je, in een vol, interactief en inspirerend middagprogramma, mee langs verschillende innovaties en ontwikkelingen in de logistieke sector. Informatie en inspiratie waar iedereen met een logistieke uitdaging rondom verduurzaming, wet- en regelgeving en technologische ontwikkelingen vooruit kan.

 

 

Uitdagingen van vandaag en morgen

Tijdens deze middag laten Topsector Logistiek en TKI Dinalog zien welke mogelijkheden er zijn om vandaag mee te starten, wat de uitdagingen voor de toekomst zijn en welke oplossingen daarvoor ontwikkeld worden.

Denk aan tools om CO2 uitstoot te meten en toe te wijzen, om straks te kunnen voldoen aan de nieuwe CSRD wetgeving. Ook staat kennis delen en ontwikkelen centraal. Welke vaardigheden en zijn nodig om mee te groeien met technologische ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie? Hoe kan de binnenvaart verduurzamen en gaan we tegelijkertijd om met de laagwater problematiek? En hoe werkt het steeds verder digitaliseren van processen in de keten?

Al deze onderwerpen en meer komen deze middag aan bod in de verschillende break-out sessies. Tegelijkertijd kunnen de bezoekers de nieuwste innovaties bewonderen en zelf ervaringen opdoen met ontwikkelde games op het kennisplein.

 

 


Thema’s

 

Energietransitie

Vraag jij je ook af hoe je het straks voor elkaar krijgt? CSRD, CO2-emissies, verduurzaming, carbon footprinting en elektrificatie: iedereen krijgt vroeg of laat mee te maken met de energietransitie. Wil jij praktische handvatten voor je beleids- of bedrijfsvoering? Over hoe je dit efficiënt inricht met geld, tijd en mensen? Bij de deelsessies van ‘energietransitie’ krijg je concrete handvatten voor carbon added accounting en andere onderwerpen zoals je CSRD-beleid.

Veerkracht/voorspelbaarheid

Hoe zorgen we ervoor dat de vaarwegen met laag water bevaarbaar blijven? Wat is een toekomstbestendige infrastructuur? In de deelsessies over het thema ‘veerkracht en voorspelbaarheid’ gaat het over onderwerpen als klimaatverandering en toekomstscenario’s voor veilig en betrouwbaar multimodaal vervoer. Met gedegen analyses in de keten kun je wél gaan voorspellen en anticiperen op ontwikkelingen op de markt.

Mens, maatschappij en logistiek

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op: er is een verschuiving zichtbaar van logistieke skills naar data gedreven competenties in human capital. Het thema ‘mens, maatschappij en logistiek’ geeft aandacht aan onze leefomgeving en de eisen van logistieke professionals van de toekomst, wat je allemaal kunt doen met artificial intelligence voor bijvoorbeeld operations of capaciteitsmanagement en welke meerwaarde curricula voor de toekomst kunnen hebben voor het bedrijfsleven.

Circulair

In 2050 in Nederland 100% circulair. Dat vraagt om een nogal fundamentele verandering voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid en vooral een andere organisatie van ketens. Aan de hand van voorbeelden uit verschillende living labs wordt een praktisch beeld geschetst van de uitdagingen en kansen van de circulaire economie en wat je vooral nú al kunt gaan doen.

Steden

Toename van distributiecentra, zero-emissieszones en congestie. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van grote dilemma’s die vragen om een toekomstbestendige aanpak en slimmer denken. Op het Topsector Logistiek Festival komen de nieuwste ideeën rondom deze uitdagingen samen. Ondernemers en beleidsmakers krijgen handreikingen voor duurzame gebiedsontwikkeling, maar ook praktische handvatten voor het inrichten van hun elektrisch vervoer voor de zero-emissiezones van de binnenstad.

Digitalisering

Digitaal zakendoen is de nieuwe standaard: onderlinge afspraken, planningen, transacties, overdrachten en meldingen worden zoveel mogelijk door de IT-systemen van de betrokken bedrijven en overheden afgehandeld, met steeds minder menselijke tussenkomst. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Laat je inspireren en verrassen door enkele praktijkcases die al aantonen dat het kan en werkt en kom naar één van de digitaliseringssessies.

Programma

 

 

Het Topsector Logistiek Festival is de plek om kennis te vergroten en waardevolle connecties te leggen. Nieuwsgierig naar de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen in de logistiek? Heb je interesse in duurzaamheid, digitalisering, logistieke trends en ontwikkelingen en andere belangrijke thema’s binnen de logistiek? Of ben je op zoek naar mogelijkheden en oplossingen voor jouwe logistieke uitdagingen, zoals het verduurzamen van de binnenvaart, het verminderen van CO2-uitstoot en inzichten in steeds verdergaande wet- en regelgeving? Kom dan naar het Topsector Logistiek Festival!

11:30 uur

 

Inloop + lunch Festivalplein

 

 

 

 

 

13.00 uur



Plenair programma met Joost Hoebink als dagvoorzitter en Ayca Szapora als keynote, inclusief een paneldiscussie

 

Bekijk het plenaire programma

 

14.15 & 15.45 uur

 

Breakoutsessies

 

 

Bekijk hier het overzicht van de breakoutsessies:

 

15.15 uur

 

Pauze en Festivalplein met Innovation Area, Gaming Area en Artificial Intelligence Area

 

 

 

17.00 uur

 

Borrel op het Festivalplein

 

 

 

 

18.00 uur

 

Eind

 

 

 

 


Klik hier om je gratis aan te melden!

let op: aanmelden voor het festival is voldoende – er is geen aparte inschrijving voor de break-out sessies

Energietransitie

Vraag jij je ook af hoe je het straks voor elkaar krijgt? CSRD, CO₂-emissies, verduurzaming, carbon footprinting en elektrificatie: iedereen krijgt vroeg of laat mee te maken met de energietransitie.  Wil jij praktische handvatten voor je beleids- of bedrijfsvoering? Over hoe je dit efficiënt inricht met geld, tijd en mensen? Bij de deelsessies van ‘energietransitie’ krijg je concrete handvatten voor carbon added accounting en andere onderwerpen zoals je CSRD-beleid.

 

Word een multimodaal transport kampioen en pak die schaal mee!

 

 

Wil jij kampioen multimodaal transport worden en schaal bereiken? Tijdens deze sessie nemen diverse bedrijven (verladers en vervoerders), maar ook overheids- en onderwijsorganisaties uit het Joint Corridors Off-Road programma je mee in hun innovatieve samenwerking.



Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Martijn van Zon (De Tingieterij), Arno Swagemakers (3MCT), Roland Verbraak (BTT Multimodal Group), Adriaan Zeillemaker (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), Gert-Jan Rombouts (Bostik Benelux)

 

Duurzame binnenvaart in een stroomversnelling

 

 

Verduurzaming stelt de binnenvaartsector voor grote uitdagingen; in scheepsvaart, transportketen en in de zero emissie brandstofinfrastructuur. Ontdek in deze sessie hoe we samen deze transitie kunnen versnellen!

 


Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Bilge Atasoy (Technische Universiteit Delft), Khalid Tachi (Expertise- en InnovatieCentrum Binnenvaart)

 

Praktische handvatten naar zero emissie binnenvaart

 

 

Aan de hand van een spelshow ‘de slimste mens’ ontdek je als logistiek professional op een speelse manier hoe je met verduurzaming aan de slag kan gaan.

 

 



Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Bart Bouwens (Movares Water), Miranda Volker (ViPro management), Noud Seegers (Cognaushipping).

 

 

Samen aan de slag met CO₂ uitstoot: vergroot je duurzaam concurrentievermogen

 


In deze workshop leer je wat de waarde is van inzicht in CO₂-uitstoot en hoe je met carbon footprinting aan de slag kan voor jouw efficiënte bedrijfsvoering.

 

 

 

 

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Spreker: Orvo Pels (UC Group)

 

Nauwkeuriger en betrouwbaarder rapporteren over CO₂ voor verladers en vervoerders: demo CPI Database



Lang niet alle bedrijven beschikken over volledige data voor een nauwkeurige CO₂ rapportage. Met deze demo van een CPI database van meer dan 600 logistieke bedrijven kun je benchmarken én sneller en beter rapporteren.

 

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

 

Sprekers: Niels Veenman (Topsector Logistiek)

 

 

Benut laadcapaciteit, reduceer uitstoot én maak je business winstgevender

 


Door de beschikbare tijd optimaal te gebruiken en laadcapaciteit beter te benutten, reduceer je niet alleen je uitstoot, maar word je ook winstgevender. Wil je weten hoe? En eerste resultaten zien van praktijk cases? Kom dan naar deze sessie.

 

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Chris Beezemer (Topsector Logistiek), Marcel t’ Hart (Bring Cargo B.v.)

 

Maak CO₂ uitstoot van je product aantoonbaar: carbon added accounting in de praktijk


Vraag jij je ook af je hoe je alle uitstootraportages over de footprint van goederen met o.a. CSRD wetgeving gaat aanpakken? De Carbon Added Accounting methode van de Topsector Logistiek helpt om dit slim te doen. In deze sessie delen we resultaten uit de praktijk.

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Spreker: Daan Andriesse (Royal HaskoningDHV)

 

 

Samen investeren in een duurzame keten via Carbon Insetting



Bij carbon insetting investeren organisaties in projecten die hun eigen koolstofemissies direct verminderen of verwijderen. Scheepsvaartbedrijf DFDS is zo’n bedrijf: leer wat jij er mee kan in deze sessie aan de hand van praktijkvoorbeelden.

 

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Spreker: Chris Beezemer (Topsector Logistiek), Sanne Aelfers (Districon, a company of Royal HaskoningDHV), Jacob Anderson (DFDS Seaways)

 

Zero emissie op de bouwplaats: feit of fictie?

 


De behoefte naar een snelle transitie richting schoon en emissieloos bouwen in Nederland is groot. Tijdens deze sessie delen we uit het project TRANSENERGY kennis uit onderzoeken en pilots over de verschillende vragen rondom de zero-emissie bouwplaats.

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Spreker: Annette Rondaij (TNO)

Lean & Green: meten en monitoren voor CO2 rapportages: in gesprek met ervaringsdeskundigen


Het reduceren en rapporteren van CO2-emissies wordt de standaard, mede door aankomende wet- en regelgeving zoals de CSRD en de ISO14083. Maar hoe kun je dit precies meten en monitoren en hoe gaan je van motivatie naar realisatie? Programmamanager Dirk van der Lee gaat in gesprek met verschillende Lean&Green deelnemers en deelt de best practices.

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Spreker: Dirk van der Lee (Connekt) e.a.

 

Elektrisch vervoer: meer dan aanschaf, een blik op de toekomst van zero emissie vrachtwagens

 


De populariteit van elektrische vrachtwagens is groot, mede door subsidies. Maar er komt meer bij kijken dan alleen aanschaf. In deze sessie nemen we vervoerders en verladers mee in de weg naar Zero Emissie.

 

 

 

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Spreker: Thierry Verduijn (Hogeschool Rotterdam), Roy van den Berg (CE Delft)

 

 

Veerkracht / Voorspelbaarheid

Hoe zorgen we ervoor dat de vaarwegen met laag water bevaarbaar blijven? Wat is een toekomstbestendige infrastructuur? In de deelsessies over het thema ‘veerkracht en voorspelbaarheid’ gaat het over onderwerpen als klimaatverandering en toekomstscenario’s voor veilig en betrouwbaar multimodaal vervoer. Met gedegen analyses in de keten kun je wél gaan voorspellen en anticiperen op ontwikkelingen op de markt. 

 

Meten is weten: betrouwbare stikstof-data voor snel en eenvoudig rekenen met emissies in de bouw


Tijdens iedere fase in het ontwerpproces van een bouwproject worden stikstofberekeningen gedaan. Topsector Logistiek zet een eerste stap naar een transparante, betrouwbare en herbruikbare methode voor alle ketenpartijen voor het voorspellen van stikstofuitstoot. In deze sessie komen gemeente en bedrijven samen en krijg je een eerste demo om zelf en sneller emmissies te kunnen voorspellen.

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Leon Simons (Topsector Logistiek), Christiaan van Luik (Topsector Logistiek), Niels Veenman (Topsector Logistiek)

 

Grondstoffenschaarste als vliegwiel voor strategische autonomie en circulariteit


Grondstoffenschaarste heeft een disruptieve impact op de manier waarop we met logistiek en supply chain management omgaan. Dat is de stelling in deze sessie tijdens het Topsector Logistiek Festival. De vraag naar nieuwe grondstoffen en tegelijkertijd de vraag naar een meer autonomie in Europa vraagt nieuwe inrichting van ketens. Hoe maken we die ketens veerkrachtig en welke rol speelt circulariteit hierin? Dat maken we inzichtelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Gerwin Zomer (Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI), Sander de Leeuw (Wageningen University & Research).

 

In het laag vaarwater – multimodal resilience

 


Welke mogelijkheden zijn er voor betrouwbaar en veilig vervoer bij lage waterstanden? Ga in debat over hoe we multimodal resilience kunnen bereiken voor toekomstbestendig goederenvervoer.

 

 

 

 

 

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Jaco van Meijeren (TNO), Sebastian Piest (Universiteit Twente), Anne-Ruth Scheijgrond (Port of Twente).

 

Living Labs in de bouw: monitoren en aantonen


In deze sessie deelt Topsector Logistiek verschillende resultaten uit één van de ‘living labs’ van de bouwlogistiek. We starten algemeen met hoe werkt een Living lab in de bouw. We kijken voor de Grond-, Weg- en Waterbouw in detail naar de emissiemonitoring en we tonen de eerste resultaten uit het emissiedashboard.

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Leon Simons (Topsector Logistiek), Aafke Oude Avenhuis (Heijmans), Bas Wolff (BigMile), Michiel aan de Stegge (Topsector Logistiek).

 

 

 

 

 

 

 

 

“Zero emissie is niet de taak van een groep in de keten, maar van velen. Op het festival leer je zelf aan de slag te gaan met concrete stappen.”

Bart Bouwens – Businessmanager Movares-Water

 

 

 

 

Mens, Maatschappij en Logistiek

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar snel op: er is een verschuiving zichtbaar van logistieke skills naar data gedreven competenties in human capital. Het thema ‘mens, maatschappij en logistiek’ geeft aandacht aan onze leefomgeving en de eisen van logistieke professionals van de toekomst, wat je allemaal kunt doen met artificial intelligence voor bijvoorbeeld operations of capaciteitsmanagement en welke meerwaarde curricula voor de toekomst kunnen hebben voor het bedrijfsleven.

 

Future skills voor toekomstig logistiek professionals: lessen uit de Learning Community


Technologie speelt een steeds grotere rol in de logistiek. Dit stelt andere eisen aan de competenties en skills van (toekomstig) logistiek professionals. Hoe kan je daar op inspelen? Doe mee aan de workshop van de Learning Community Future Proof Skills In Logistics.

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Thierry Verduijn (Hogeschool Rotterdam), Caroline Blom (Transport en Logistiek Nederland, TLN), Manue Azoulay (evofenedex), Richard Holman (Hogeschool Windesheim)

 

 

CHatGPT: het succes van kunstmatige intelligentie in de logistiek


ChatGPT heeft het publieke debat over kunstmatige intelligentie gevoed; wat kunnen we er nu en in de toekomst mee? Sluit aan bij deze ‘College Tour’’ waar Niels Agatz in gesprek gaat met Willem van Jaarsveld over de mogelijkheden en kanttekeningen.

 

 

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Niels Agatz (TKI Dinalog), Willem van Jaarsveld (Technische Universiteit Eindhoven)

 

Logistics for Healthy Healthcare: aan slag met uitdagingen in de leefomgeving en zorg

 

Logistiek is een belangrijke factor bij grote maatschappelijke uitdagingen zoals in de gezondheidszorg, die steeds meer in de leefomgeving afspeelt. Denk aan langer thuis kunnen wonen, meer zorg verplaatst uit het ziekenhuis. Hoe organiseren we dat met elkaar? In deze sessie krijgt u inzicht in de concrete oplossingen die logistiek kan bieden. Onder andere de impact van capaciteitsmanagent in de zorgsector en organisatie van zorg in wijken worden besproken tijdens deze sessie.

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Dennis Moeke (HAN, Rob van der Mei (CWI/VU) Philip Bleijlevens (Dynagroup)

Circulair

In 2050 in Nederland 100% circulair. Dat vraagt om een nogal fundamentele verandering voor het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid en vooral een andere organisatie van ketens. Aan de hand van voorbeelden uit verschillende living labs wordt een praktisch beeld geschetst van de uitdagingen en kansen van de circulaire economie en wat je vooral nú al kunt gaan doen.

 


Circulaire materialen: van weg naar water en spoor


Hoe halen we een groot deel van de 2,4 miljoen vrachtwagenbewegingen met circulaire materialen van de weg naar het water en het spoor? In deze TED Talk nemen Koen Bergsma van Movares en Wilco Volker van Logistic Navigators je mee in het waarom en hoé.

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Wilco Volker (Logistic Navigators), Folker Krijgsman (Midwaste), Miranda Volker (ViPro management), Joep van Neer (Renewi)

 

100% circulair in 2050: Wil je weten wat je nu al kunt doen?


In 2050 is Nederland 100% circulair. Deze fundamentele verandering vraagt om een andere organisatie van onze (logistieke van ketens. Wil je weten wat je nu al kunt doen? Doe mee en begin met het uitstippelen van deze transitie.

 

 

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Robert Ossevoort (Topsector Logistiek/TKI Dinalog), Néomie Raassens (Technische Universiteit Eindhoven), Renzo Akkerman, Claudia Fecarotti (Eindhoven University of Technology (TUe).

 

Steden

Toename van distributiecentra, zero-emissieszones en congestie. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van grote dilemma’s die vragen om een toekomstbestendige aanpak en slimmer denken.  Op het Topsector Logistiek Festival komen de nieuwste ideeën rondom deze uitdagingen samen. Ondernemers en beleidsmakers krijgen handreikingen voor duurzame gebiedsontwikkeling, maar ook praktische handvatten voor het inrichten van hun elektrisch vervoer voor de zero-emissiezones van de binnenstad.

 

Accountancy & zero emissie vervoer: inside out regelingen en praktijk

 

Wat moet je als hedendaagse accountant weten om je klanten voor te bereiden op verschillende duurzaamheidseisen rondom Zero Emissie vervoer? Welke regelingen zijn interessant en waar kun je rekening mee houden? Sluit aan bij deze praktische sessie.

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers: Ivo Santegoets (ISG Consultancy), John Weerdenburg (Auxilium Adviesgroep), Carol de Wit (Alfa Accountants en Adviseurs).

 

Logistiek en gebiedsontwikkeling in steden

 

Ontdek een toekomstvisie van een autoluw gebied, waar stedelijke gebieden blijvend zijn bevoorraad met minimale overlast. Topsector Logistiek & CROW nemen je mee aan de hand van een casus uit de Handreiking Logistiek en duurzame gebiedsontwikkeling.

 

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers:  Bram Kin (TNO), Alex Mink (CROW).

 

Digitalisering

Digitaal zakendoen is de nieuwe standaard: onderlinge afspraken, planningen, transacties, overdrachten en meldingen worden zoveel mogelijk door de IT-systemen van de betrokken bedrijven en overheden afgehandeld, met steeds minder menselijke tussenkomst. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Laat je inspireren en verrassen door enkele praktijkcases die al aantonen dat het kan en werkt en kom naar één van de digitaliseringssessies. 

 

Een gedecentraliseerd data ecosysteem: supply chains die levens redden

 

De toeleveringsketen is in grote delen van de wereld bepalend voor de effectiviteit van de gezondheidszorg en redt levens. I+solutions en E-Gateway bieden met de African Health Data Space een gedecentraliseerd data ecosysteem. Schrijf je in voor deze werksessie en ontdek wat deze oplossing voor jouw supply chain kan betekenen.

 

Ronde 1:  14:15 uur – 15:15 uur

Sprekers: Nanne Onland (E-Gateway Coöperatie U.A., Cornelis de Groot (i+solutions).

De digitale vrachtbrief: de Basis Data Infrastructuur (BDI) in de praktijk

 

Hoe zou de dagelijkse operatie eruitzien als een digitale vrachtbrief en de eFTI volgens de principes van de Basis Data Infrastructuur werken? In deze sessie wordt dat vanuit verschillende oogpunten belicht.

 

 

 

 

 

Ronde 2:  15:45 uur – 16:45 uur

Sprekers:  Maarten Hylarides (Connekt/ Topsector Logistiek).

 

 

Festivalplein

 

 

Innovation area  AI area

Gaming area 

 

Innovation Area

Test een draagbare robot, verbeter de duurzaamheid van jouw bedrijf, check hoe ‘digital ready’ je bent met een bingo of ontdek het geheim van een veilig wagenpark: laat je verrassen door deze laatste innovaties uit het Topsector Logistiek programma!

 

Werken met een Exoskelet

 

Hoe gaaf is het om zelf een draagbare robot uit te proberen? Op het Topsector Logistiek Festival kun je een heuse robot ‘aantrekken’ om tilwerk en (gezonde) houdingen uit te testen met zogenaamde AR technologie. Deze toepassing is gemaakt om het onderwijs met relevante technologieën in aanraking te laten komen.

Vision Picking in het onderwijs

 

Vision picking Vision Picking in het onderwijs bij het STC. Met behulp van AR technologie willen we het onderwijs niet alleen aantrekkelijker maken, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan een verbeterde leeropbrengst. Daarnaast is het doel dat studenten in aanraking komen met relevante technologieën, waarmee we breed kunnen uitdragen dat deze technologieën een meerwaarde hebben (juist ook voor het bedrijfsleven/MKB)

Resilience Quick scan voor ketens – Hoe veerkrachtig is jouw supply chain? 

 

Hoe veerkrachtig is jouw supply chain? En Hoe ga je om met verstoringen in supply chains? De Resilience Quick Scan kan je hierbij helpen. Kom naar het kennisplein en kijk wat deze quickscan voor jouw bedrijf kan betekenen.

Het SCOR model: vandaag nog verder met duurzaamheid en circulariteit

 

Het SCOR model is dé standaard om processen te beschrijven en prestaties te verbeteren. Het SCOR model heeft vorig jaar de grootste update gehad sinds haar ontstaan en is nu ook geschikt voor het verbeteren van duurzaamheid en circulariteit.

Joint Systems: total efficiency met multimodaal transport

 

Joint Systems brengt digitale technologieën, hardware en software, van toonaangevende Nederlandse leveranciers bij elkaar op de Nederlandse Joint Corridors Off-Road. Met als doel het realiseren van Total System Efficiency voor buitengewone productiviteitsverbetering en duurzame groei voor Mulitmodaal Transport.

De Digital Readiness Bingo

 

De Logistiek kan niet meer zonder digitalisering! Daar zijn we snel over uit. Maar waarom is het vaak zo complex? De Digital Readiness Bingokaart is er eentje die je niet vol wilt krijgen. Kom langs, speel bingo met ons en ontdek hoe Digital Ready jouw bedrijf is. Logistiek Digitaal helpt je graag om digitaliseringsvalkuilen te vermijden.

TrailerSync: een veiliger wagenpark

 

Truck-trailer combinaties veroorzaken vaak ongelukken op de openbare weg en op bouwplaatsen. Dat leidt tot ongevallen, soms met fatale afloop. TrailerSync heeft als missie om trailer-ongevallen in Nederland terug naar nul te brengen met direct bruikbare data via een online platform, beschikbaar voor wagenparkbeheerders en verzekeraars.

Samenwerkend Autonoom Vervoer op Bedrijventerreinen (SAVED)

 

Het SAVED project richt zich op de volgende vraag: Hoe kan geautomatiseerd en collaboratief autonoom transport worden ontworpen voor bedrijfsterreinen, en wat is de impact voor People, Planet en Profit (PPP) op bedrijventerreinen van verschillende groottes, indelingen en verschillende verkeerssituaties. Wil je hier meer over weten en zien hoe het op kleine schaal eruit? Kom dan naar het festivalplein.

Robotvoetbalteam – RoboTeam Twente

 

RoboTeam Twente is een multidisciplinair team van studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool Enschede. Ze streven naar innovatie op het gebied van zowel robotica als kunstmatige intelligentie en gebruiken robotica en kunstmatige intelligentie om het beste robotvoetbalteam ter wereld te creëren. Kom naar het festivalplein en probeer te scoren met één van de voetballende robots!

Virtueel Reachtruck testen met simulator

 

Wil jij virtueel en reëel een reachtruck uittesten via een simulator? Ontdek wat de invloed van diverse werkinstructies is op je werkprestaties en werkplezier, zonder bijvoorbeeld veiligheidsinstructies en deadlines en uit het oog te verliezen.

AI Area

AI is hét buzzword in de logistiek, maar wat kan je er eigenlijk mee? Start je eigen AI expeditie en ontdek de mogelijkheden!

 

Start je eigen AI expeditie

 

Wat kan jij als MKB bedrijf met Artifcial Intelligence? Start je eigen AI Expeditie en loop langs verschillende mogelijkheden van technologieën, praat met experts over data science en ga zelf aan de slag met algoritmes. Leer van de praktijkvoorbeelden uit de learning community.

Gaming Area

Ready, set go! In deze gaming area kun je leuke manier snuffelen aan de laatste technologieën uit het Topsector Logistiek programma. Ga de uitdaging aan en versla je concurrentie in een game over een circulair business model, speel Carbon Masters en leer snel hoe carbon footprinting werkt, of test je kennis over het logistieke netwerk. Zomaar een paar voorbeelden van ons aanbod aan (serieus) gave virtuele of live games.

 

21CC Skilled: skills voor de nieuwe logistiek professional

 

21CC Skilled is een zeer visueel en intuïtief leerplatform dat bedrijven en studenten ondersteunt in het onboarden en (up)skillen. Kom langs en leer hoe je kennis ontsluit over C02 rapportages, hoe de theorie ven het leerproces van MBO-studenten beter kan laten aansluiten op de praktijk en hoe je de zoektocht naar een logistieke baan kan ondersteunen via o.a. games, e-learning modules, video en een ‘skils-paspoort.’

You’ve got Freight: spelen met synchromodaliteit

 

In het spel You’ve Got Freight duik je als speler in de de rol van logistiek dienstverlener en ben je verantwoordelijk voor de transport van containers van een haven naar het achterland. Al snel wordt je je bewust van de belangrijke, dragende aspecten van synchromodaal transport zoals zekerheid, data-deling, onderhandeling en vergoeding.

Speel ‘Carbon Masters’ en leer binnen een uur hoe carbon footprinting werkt!

 

Carbon footprinting op basis van ISO14083 moeilijk, ingewikkeld en saai? Niet als je het spel ‘Carbon Masters’ van 21CC speelt! Binnen een uur leer je oe carbon footprinting werkt.Ieder bedrijf kan de game spelen en iedereen kan zien hoe de eigen rol bijdraagt aan een slimmere operatie, lagere uitstoot en lageren kosten.

AirCargo @ Airports: test je operation skills op een virtueel vliegveld

 

Een spannend spel en een leukje ervaring: AirCargo @ Airports is het supply management spel met als doel binnen 24 uur zoveel mogelijk te verdiennen met alle stakeholders en zo efficient mogelijk cargo te vervoeren door de keten. Met iedere klik ontwikkel je meer kennis van operations. Efficient en effectief met minder checks in grote volumes? Test het zelf!

Sustainable business games

 

Ontdek de nieuwe Sustainability Booster game en kickstart de transformatie naar een duurzame supply chain met game-based learning! Maak kennis met de online leeroplossingen van Inchainge en Involvation, bekend van The Fresh Connection, en versnel het veranderproces binnen uw onderneming, of bereid studenten voor op een duurzame toekomst.

Rail Cargo Game

 

Ben jij klaar voor de future in logistics? The future is ours! Spoorgoederenvervoer is de meest veilige,
efficiënte en duurzame manier van transport. Met de Rail Cargo Game leer je in korte tijd de meest
belangrijke feiten over deze sector, weet je welke soort goederen vervoerd worden over het spoor
en kan je alleen of samen met een andere speler je kennis testen.

Bouwlogistiek @Work

 

Het optimaliseren van logistieke processen en samenwerken in de keten is steeds belangrijker geworden in de bouw. De serious game Bouwlogistiek@Work laat deelnemers ervaren wat de effecten van innovaties en ketenregie in de praktijk zien.

Synchromania

 

Synchromodaal transport is een nieuw logistiek concept waarmee transport betrouwbaarder en efficiënter kan worden gemaakt. De serious game SynchroMania maakt de voordelen van het concept inzichtelijk en is bedoeld om zowel operationele planners als verkoopmedewerkers van logistieke dienstverleners op te leiden en om de conversatie tussen verschillende stakeholders op gang te brengen.

Mastershipper 

 

In het digitale spel MasterShipper ervaren spelers synchromodaal transport vanuit het perspectief van een verlader. Door de impact van keuzes onder verschillende omstandigheden te ervaren worden spelers bewust van de voor- en nadelen als gevolg van het geven van meer vrijheid aan de logistiek dienstverlener.

Rail Cargo Challenge Rotterdam 

 

Nu er twee nieuwe terminals op de Maasvlakte zijn geopend, hebben transportbedrijven meer opties voor de overslag en het vervoer van hun containers naar de haven van Rotterdam. Naar verwachting zal dit leiden tot een situatie waarin containers vaker over verschillende terminals worden verdeeld. De Rail Cargo Challenge Rotterdam gaat deze uitdaging aan en wil stakeholders bewust maken en inzicht geven in de besluitvorming rondom het gebruik van spoortransport. Deze serious game is ontwikkeld door The Barn, de TU Delft, TNO en ProRail.

CO2NGESTION

 

Logistieke studenten en professionals krijgen door deze game beter inzicht in ketensamenwerking. CO2NGESTION is een spel dat gaat over samenwerking en hoe om te gaan met het eeuwige dilemma in de logistiek: de waan van de dag versus werken aan ketenoptimalisatie en CO2 reductie.

Bereikbaarheid & Contact

 

Kom je naar het Topsector Logistiek Festival in De Kuip, Rotterdam? Of je nu met het Openbaar Vervoer, de fiets, scooter, deelmobiliteit of de auto komt, De Kuip is makkelijk bereikbaar. Met een tramhalte en treinstation direct bij het stadion, fietsenstallingen en ideaal gelegen aan de snelweg kan het nooit lang duren voordat je er bent.

 

 

 

Heb je vragen over het Topsector Logistiek Festival? Bekijk dan onze veelgestelde vragen via de knop hieronder. Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons dan een e-mail.

FAQ

Stuur een e-mail

Wil je daarnaast op de hoogte blijven van laatste nieuws over het festival? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief of volg ons op LinkedIn.

 

Werkzaamheden Roseknoop

Vanaf 9 januari 2023 zijn er werkzaamheden rondom de Roseknoop. Dit is een druk kruispunt waar meerdere wegen samenkomen. Alles blijft bereikbaar, wel zijn er omleidingen voor auto, tram en bus. Houd daarom rekening met een langere reistijd. Kom je met de auto? De omleidingen staan vanaf de Ring Rotterdam en in de stad aangegeven. Meer informatie over deze werkzaamheden vind je hier, op rotterdamonderweg.nlRET.nl of je eigen verkeersapp voor actuele reisinformatie.
 

 Fiets/Scooter

Kom op de fiets of scooter naar het stadion en vermijd hiermee de verkeersdrukte. Je kunt je fiets of scooter stallen bij de openbare stallingen naast P7/P8 aan de Olympiaweg, onder het stadionviaduct of bij het Topsportcentrum.

Kom je op een deelfiets of scooter naar De Kuip? Dan kun je in de app van de aanbieder de locaties vinden waar je deze rondom het stadion kunt parkeren.

 

Openbaar Vervoer

De Kuip is vanuit alle richtingen goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer.
Plan je reis met www.9292.nl of www.ret.nl.

 

 Auto

De Kuip is op niet-wedstrijddagen uitstekend bereikbaar met de auto. Je kunt gratis parkeren op P2-P3, direct naast het Maasgebouw.

Parkeren Mindervaliden

Onder het Maasgebouw bevindt zich een aantal parkeerplaatsen voor Mindervaliden. Met een geldig landelijke parkeerkaart voor Mindervaliden is het mogelijk hier te parkeren. Volg route P2.

 

Watertaxi

Kom over de Maas naar de Kuip! Watertaxi Rotterdam heeft een aanlegplaats in de nabijheid van het stadion. Vanaf hier loop je in minder dan 5 minuten naar het stadion. Er zijn verschillende opstapplekken. Meer informatie vind je op www.watertaxirotterdam.nl.

 

FAQ

 

 

Wat is de Topsector Logistiek?

Nederland is toonaangevend in logistiek. Dit maakt ons land een aantrekkelijke vestigingslocatie. Logistiek is bovendien onmisbaar voor andere sectoren, zoals zorg, voedsel en maakindustrie. Dit maakt de logistiek een belangrijke economische sector. Om internationaal voorop te blijven lopen blijft innovatie noodzakelijk. Daarnaast heeft de logistiek een flinke opgave om CO2 en andere uitstoot terug te dringen. In het uitvoeringsprogramma van de Topsector Logistiek werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan innovaties voor een concurrerende én emissieloze logistiek. Dit gebeurt door onderzoek, kennis- en toolontwikkeling en opschaling.  

Wie zitten er achter de Topsector Logistiek

De Topsector Logistiek is een tripartiet samenwerking tussen mensen uit het bedrijfsleven, de wetenschap en de overheid. Het Topteam is daar een weerspiegeling van met het boegbeeld als voorzitter. Het Topteam Logistiek stelt onder andere de doelstellingen van de Topsector Logistiek op en ziet erop toe dat deze behaald worden binnen de gestelde termijnen. Verder zetten het programmasecretariaat en het programmabureau (Connekt en TKI Dinalog) zich in voor de programmering van de Topsector Logistiek.

Waarom wordt het Topsector Logistiek Festival georganiseerd?

In 2021 startte de Topsector Logistiek met het Uitvoeringsprogramma 2021-2023, een logisch vervolg van het Uitvoeringsprogramma van 2016-2020. Dit programma is gestart met een focus op het blijvend vooroplopen van de logistiek. In dit programma is al veel ontwikkeld en in de praktijk gebracht: de opgave is om meer impact te verkrijgen, om de toepassing op te schalen, en tegelijkertijd de kennis verder aan te vullen. Nu 2023 bijna voorbij is laten we tijdens dit festival zien wat het programma in de periode van 2021- 2023 heeft opgeleverd.  

Wat kan ik tijdens dit festival verwachten?

Het Topsector Logistiek Festival 2023 biedt plek en gelegenheid voor bijzondere interacties en veel ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en kennis en ervaring uit te wisselen. In een vol, interactief en inspirerend middagprogramma nemen we bezoekers mee langs innovaties, ontwikkelingen en mogelijkheden binnen de thema’s Energietransitie, Veerkracht en voorspelbaarheid, Mens, maatschappij en Logistiek, Steden en ruimte, Digitalisering en Circulair. 

Voor wie wordt het festival georganiseerd?

Voor bedrijven, overheden, wetenschap, kennisinstellingen en studenten binnen de logistiek of die nauw samenwerken met organisaties en instellingen binnen de logistiek. En ieder ander die geïnteresseerd is in de Topsector Logistiek en het festival.  

Waarom heet het een festival in plaats van een congres?

Het programma van de Topsector Logistiek loopt in 2023 ten einde. Daarnaast heeft dit (voorheen) jaarlijkse congres, vanwege covid, enkele jaren niet (fysiek) plaats kunnen vinden. De afronding van het programma en het elkaar weer fysiek ontmoeten heeft ertoe geleid dat we er een wat feestelijker en meer ontspannen sfeer aan wilde geven. Daarom is gekozen voor een festival in plaats van een congres. Het programma van de Topsector Logistiek loopt in 2023 ten einde. Daarnaast heeft dit (voorheen) jaarlijkse congres, vanwege covid, enkele jaren niet (fysiek) plaats kunnen vinden. De afronding van het programma en het elkaar weer fysiek ontmoeten heeft ertoe geleid dat we er een wat feestelijker en meer ontspannen sfeer aan wilde geven. Daarom is gekozen voor een festival in plaats van een congres. 

Waar vindt het festival plaats?

Het festival vindt plaats in de Kuip in Rotterdam Zuid.  

Waar kan ik me aanmelden?

Je kunt je hier aanmelden.

Hoe kom ik daar?

Bekijk hier hoe het Topsector Logistiek Festival te bereiken is.

Moet ik betalen?

Nee hoor, het festival is voor iedereen gratis. Aanmelden is wel noodzakelijk.  

Welke onderwerpen komen aan bod?

Het programma bevindt zich in de afrondende fase. Er worden meerdere inhoudelijke break-out sessies georganiseerd rondom de thema’s: Energietransitie, Veerkracht en voorspelbaarheid, Mens, maatschappij en Logistiek, Steden en ruimte, Digitalisering en Circulair. 

 

Denk daarbij aan data delen, Off-Road gaan, control towers, containerbinnenvaart, sociale innovatie, schaarste in personeel of in capaciteit, zero-emissie in de binnenstad, artificial intelligence of analytics voor het berekenen van uw CO2 uitstoot, maar ook voor de analyse van het verbeterpotentieel. Er is een gaming area en verschillende innovaties in de logistiek op het kennisplein. 

Een overzicht van alle thema’s en het programma vindt u hier, dit overzicht wordt continu aangepast. Dus houdt onze site in de gaten of volg ons… om op de hoogte te blijven. 

Wie organiseren het Topsector Logistiek Festival?

Het Topsector Logistiek Festival wordt georganiseerd door het programmabureau van de  Topsector Logistiek; Connekt en TKI Dinalog. 

Evenementenbureau SPITZ ondersteunt in de organisatie van het evenement.  

Wie komt er op het festival?

Het festival is voor iedereen met een interesse in logistiek. Het programma richt zich met name op overheidsinstellingen, het bedrijfsleven (verladers, transporteurs, logistiek dienstverleners) en kennisinstellingen en brancheorganisaties. Tijdens het Topsector Logistiek Festival ontmoeten zo’n 1000 geïnteresseerden elkaar rondom allerlei onderwerpen die nu en in de toekomst van belang zijn voor de logistieke sector. 

Hoe blijf ik op de hoogte van het evenement?

U kunt zich meteen aanmelden. Door u aan te melden gaat u ermee akkoord dat we uw naam en e-mailadres veilig opslaan en die gegevens gebruiken om u nieuws en informatie over het Topsector Logistiek Festival te sturen. We zullen uw gegevens niet verkopen of delen met derden. U kunt ons ook volgen op LinkedIn, Twitter en via de Nieuwsbrief.